top of page
שירן ברקוביץ

?איך הכי טוב ללמוד לצייר

עודכן: 30 בדצמ׳ 2019

טוב, אני מודה שהכותרת בעייתית כי אין באמת דרך אחת הכי טובה לעשות משהו ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בלמידת מיומנות חדשה.ועם זאת, רציתי לרכז במקום אחד את הדרכים השונות בהן ניתן ללמוד לצייר כיום, בדגש על רישום בעפרון.

נתחיל בקצת נוסטלגיה; כשאני הייתי פיצפונת שאהבה לצייר האופציות שעמדו בפניי היו רחבות ומצומצמות כאחד: בבית הייתה את אמא שלימדה אותי לצייר וגם חוברות שונות שהיו לה בנושא, ובחוץ היו חוגים שממש לא סבלתי. אמא שלי הייתה קשובה לנושאים שרציתי ללמוד לצייר, אבל חוגים הגיעו עם נושאים קבועים מראש ולי זה ממש לא התאים כי הם בעיקר שיעממו אותי. הזכרונות האלה הם שמביאים אותי לנקודת הזמן הזו, בה יש כל כך הרבה אופציות שכל אחת ואחד יוכלו ללמוד בדרך האופטימלית עבורן/ם.



אז מבלי להתעכב מידי, הנה רשימת האופציות הקיימות בפני כל מי שחשקה נפשו/נפשה ללמוד לצייר:


1. יוטיוב פלטפורמת השיתוף של יוטיוב קיימת בשטח כבר שנים רבות והצטבר בה כמות ידע נגיש בלתי מבוטל. מרבית הסרטונים דרכם תוכלו ללמוד לצייר אינם בעברית, אבל ישנן כמה אופציות בעברית שעושות את העבודה. למי זה מתאים: הסרטונים ביוטיוב הם לרוב קצרים עם הרבה מקטעים בהילוך מהיר, אבל אפשר גם למצוא שיעורים באורך מלא בקצב איטי (באנגלית ושפות אחרות בעיקר). יש כאלה שצפייה בלבד, רק כדי לראות איך ״עושים/ות את זה״ יספיק להםן כדי להבין טכניקות, גם אם מדובר בהילוך מהיר.

בנוסף, השיעורים ביוטיוב חופשיים לצפייה בכל זמן ובכל מקום, מה שאומר שהאחריות היא לגמרי עלינו לבנות לעצמנו את המסגרת המתאימה - מתי ללמוד, לאורך כמה זמן וכו׳. הדבר גם הופך את אופן הלמידה הזה לזמין עבור אלה שלוח הזמנים שלהםן אינו מתאים לשיעורים קבועים ומסודרים. למי זה פחות מתאים: מי שמעדיף מסגרות, יחס אישי ושיעורים בקצב רגיל. קישורים לערוצי יוטיוב בעברית (אם יש עוד, כתבו לי ואוסיף אותם לרשימה): יניב דרור

מערוץ היוטיוב שלי

 


2. חוגים, סדנאות ו״בתי-ספר״ לציור: אולדסקול אינה מילה גסה! חוגים, סדנאות ודומיהם קיימים כבר שנים רבות ומעניקים יחס אישי, שעות קבועות ומחיר סביר (ביחס לשיעור פרטי). זו גם דרך נפלאה לחבור לקהילה ולמצוא חברויות חדשות עם אנשים בעלי אותו תחום עניין. לרוב במסגרות אלה יהיה רצף הגיוני של התקדמות שיונחה על ידי מורה בעל/ת ניסיון, מה שלא יאפשר לתלמיד/ה לקפץ בין נושאים ולאבד כיוון. למי זה מתאים: מי שזקוק/ה לתוכנית ברורה ומסודרת יותר של לימודים ולוח הזמנים שלו/שלה מאפשרים הצטרפות למסגרת, וגם הכיס. בנוסף, מסגרת זו מעניקה יחס אישי ואפשרות לשאול שאלות ולקבל משוב. למי זה פחות מתאים: למי שלוח הזמנים/ה אינו תואם לחוגים והסדנאות שמוצעות בסביבה או שניידות היא נושא מאתגר עבורו/עבורה. גם אלה שמסגרות באופן כללי, כאלה שמכתיבות את הסדר והנושאים, לא ממש חביבות עליהםן כנראה שכדאי שיחפשו פלטפורמה אחרת.


*חשוב לציין שיש חוגים וסדנאות שנותנות יד חופשית יותר מבחינת נושאי ציור ובעיקר מעניקות מסגרת, קהילה וליווי אישי.


 

3. קורסים אינטרנטיים: היתרונות של עולם היוטיוב בשילוב עם אלה של חוגים וסדנאות, עם ההבדל הקטן שהם מתקיימים אונליין. מרבית קורסי הציור האינטרנטיים מתקיימים באנגלית או שפות אחרות, אך פחות בעברית, והם מאפשרים התמקדות בנושא שתרצו, שיעורים באורך מלא ולוח זמנים חופשי. למי זה מתאים: למי שצריך/ה מסגרת קלילה, כזו שתתמקד אך לא תחייב עמידה בלוח זמנים (או יציאה מהפיג׳מה). בגלל שמרבית הקורסים אינם בעברית, הפלטפורמה לרוב תתאים למי שאנגלית אינה מכשול.

למי זה פחות מתאים: רוב הקורסים לא מעניקים משוב או יחס אישי, אבל יש כאלה שכן (אצלי למשל ;)), לכן למי שזקוק/ה לפידבק כדאי לבחור בפלטרפורמה אחרת. בנוסף, אם אין לכם/ן תחת לשבת וללמוד, זה פחות המקום (וכנראה שגם ציור, כי גם הוא דורש השקעה של זמן). קישורים (יש המלצות על קורסים אינטרנטיים נוספים? כתבו לי ואוסיף לרשימה):


 

4. שיעורים פרטיים: הכי פריבילגי שיש; ללמוד אחד על אחד את רזי הציור. בדרך כלל, מדובר בסכומים גבוהים בהרבה פר-שיעור ביחס לשיעורים קבוצתיים או קורסים אונליין. עדיין מדובר בזמן שצריך לפנות ולהשקיע ולרוב גם להגיע לנקודת מפגש או בית המורה (אלא אם השיעור הפרטי מתקיים אונליין), אבל זו דרך שתמיד מרגישה קצת אחרת ואפשר לבחור, לרוב, להתמקד בה בנושאים ספציפיים וכך להתקדם בקצב מהיר יותר. למי זה מתאים: שיעורים פרטיים הם לרוב עניין של תקציב, למרות שיש כאלה שיעדיפו ללמוד בקבוצה גם אם ידם/ן משגת רק לשם תחושת החברה והקהילה. שיעורים פרטיים יתאימו גם למי שרוצה חיזוקים בנושא מסוים וירידה יותר לפרטים בנושא זה.

למי זה פחות מתאים: למי שתקציבו דל יותר ואולי גם פחות נייד/ת ו/או גמישה בשעות. גם מי שיש לו או לה חרדות ביצוע מול מורה אולי יעדיפו להמנע (אבל זו יכולה להיות דרך נפלא הלהתגבר על הפחד). קישורים (אני לא מכירה הרבה מדריכים ומדריכיות לציור - אנא שתפו אותי מהידע האישי שלכםן):


מתוך עמוד הפייסבוק של עמרי גרניט


 

5. ספרים:

כאלה באמת שיש בלי סוף ובכל השפות האפשריות. מתאים למי שמצליח/ה לתרגם מילים לטכניקת ציור בעזרת הדמיון (כי הכל בטקסט ותמונות) - מה שפעם היה הדבר היחיד שזמין ליד שיעורים ממשיים עם מורה. הספרים לרוב מאוד ממוקדים בנושאים ספציפיים ומציגים טכניקות מדויקות יחסית לעבודה. ובנוסף, הציורים והתמונות שבספרים יהיו עבורכם/ן כדפי תזכורת נצחיים למה שבדרך כלל נשכח מהזכרון בשיעורים פרונטליים.




 

לסיכום כמו בפתיחה, אין באמת דרך אחת ללמוד לצייר וכל אחד ואחת מאיתנו יעדיפו משהו שונה. יותר מזה, ההעדפות שלנו בעצמן יכולות להשתנות בהתאם לתקופה ולרמה שלנו בציור.

אם יש בך את הרצון לצייר אין באמת טעויות בדרך רק התנסויות, כי מכל מורה ומכל סרטון יש משהו שנוכל ללמוד. אפשר תמיד לנסות לדייק לפי צרכים אישיים, אבל גם אם נעשה זאת, אין לדעת אם זה יישב עלינו בול. אז תתנסו והכי חשוב - תהנו מהדרך.

באהבה!

*יש מורים/ות, קורסים, ספרים או ערוצי יוטיוב שתרצו להמליץ עליהם/ן? כתבו לי ואכניס אותם לרשימה המתאימה.

4 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

4 Comments


Shiran Berkovich
Shiran Berkovich
Dec 30, 2019

באהבה ❤️

Like

איריס בר
Dec 30, 2019

תודה אהובה❤

Like

Shiran Berkovich
Shiran Berkovich
Dec 30, 2019

איריס - כיף לראות אותך פה :) והתשובה לשאלה היא בהחלט! עם זאת, לא הייתי נצמדת יותר מידי ומאפשרת גם להתבוננות לעשות את העבודה. הספר נמצא סרוק בכמה אתרים כך שהוא זמין אונליין (כנראה שהוא מספיק ישן שאין עליו זכויות יוצרים)

Like

איריס בר
Dec 30, 2019

היי שירני, האם את ממליצה על הספר של אנדרו לומיס?

Like
bottom of page