איך לבחור ניירות ציור/רישום?
- Shiran Berkovich
- 12 בפבר׳ 2021
- זמן קריאה 4 דקות
כשאנחנו הולכות/ים לחנויות יצירה זה נראה לפעמים שיש היצע אינסופי של ניירות, אז איך נדע מה לבחור?
בדיוק בשביל זה אני כותבת את הבלוג-פוסט הזה :)
אז בואו נצא למסע היכרות קצת יותר מעמיק על ניירות ״אמנותיים״ ונבין איך לבחור את הנייר הנכון עבורנו.

באיזה ניירות לבחור כדי לקבל תוצאות ריאליסטיות?
נתחיל בקצת ידע כללי;
נייר הוא משטח דק, עשוי סיבים צמחיים, המשמש אותנו בעיקר לדפוס של טקסטים, כתיבה (למרות שיש מצב שהמקלדת ניצחה את הנייר), אך גם לציור, ענייני היגיינה שונים, קיפולי נייר ועוד. עדויות על שימוש בנייר קיימות עוד מימי מצרים העתיקה, בה התגלו טקסטים על גבי נייר הפפירוס.
הסינים היו אלה שהחלו בשימוש ניכר של נייר סביב המאה השנייה לספירה והאיטלקים היו אלה שייצרו נייר בהיקף מסחרי במאה ה-13 .
עד לפני קצת יותר ממאתיים שנים, היה ייצור הנייר תהליך ידני וארוך שכלל טבילת מסגרות מלבניות בחביות עיסת נייר, לחיצת הנוזלים החוצה ואז המתנה לייבוש גליונות הנייר. בתבניות יכלו להשתמש שוב רק לאחר שהגליון התייבש, מה שגרר זמן המתנה ארוך ליצירת גליון נייר חדש.
בסוף המאה ה-18 הגיחו מכונות תעשייתיות לייצור נייר והפכו את פעולת ייצור הנייר למהירה יותר, מה שהוזיל את עלויות הנייר והפכה אותו לחומר נגיש יותר לציבור הרחב.
מרבית הניירות שנפגוש בחיינו עשויים תערובות של שבבי עץ, עמילן/שרף וחומרים שונים לביטול צהבהבות הנייר (או חומרים לתוספת צבע). הדבר נכון גם לגבי הניירות עליהם נצייר, רק שבתחום הציור נפגוש גם ניירות העשויים מסיבי כותנה, פשתן ואחרים (או מיקסים שונים).
וזו הזדמנות מצוינת להתמקד בנושא לשמו התכנסנו כאן - ניירות לציור/רישום.
כשזה מגיע לניירות עליהם נבחר לרשום ולצייר ישנם שלושה מושגים שכדאי שנכיר:
חומציות, משקל וטקסטורה.

הנייר החביב עלי - מיקס מדיה כבד עם טקסטורה חלקה
חומציות
ערך החומציות של הנייר משפיע על אורך חייו; נייר בעל ערך חומציות ניטרלי יישמר לאורך זמן ונייר שערכו החומצי גבוה יצהיב ויתכלה בקצב גבוה יותר. חומציות הנייר מושפעת מהחומר ממנו עשוי הנייר, לדוג׳, שבבי עץ יוצרים נייר בדרגת חומציות גבוהה. מרכיב נוסף המשפיע על חומציות הנייר הם החומרים המוסיפים לתערובת; הרבה מניירות הרישום מכילים חומרים כימיים המאטים את השינויים בחומציות הנייר לאורך השנים ועוזרים לנייר להישאר שלם ובצבעו המקורי לאורך שנים.
כשתבחרו לרכוש ניירות רישום/ציור תמצאו שתי קטגוריות הקשורות חומציות הנייר:
נטול חומצה
ארכיוני
נייר נטול חומצה הוא לרוב נייר שהוסיפו לו חומרים כימיים על מנת שיהיה בעל דרגת חומציות ניטרלית. לעומתו, נייר ארכיוני הוא נייר נטול חומצה באופן טבעי ולכן יחזיק מעמד לאורך זמן רב יותר. אם לא כתוב דבר על חומציות הנייר על גבי הבלוק או הגיליון שתקנו - הדבר אומר לרוב שמדובר בנייר רגיל, חומצי ולא מטופל.
אז מה לבחור?
אני חושבת שלצרכי תרגול אין סיבה להשקיע בניירות יקרים מאוד. השקיעו בנייר איכותי לציורים שתרצו שישארו גם לדורות הבאים.
גם כאן, יכול להיות שהניירות ברמה ארכיונית לא יהיו נוחים לכםן מבחינת טקסטורה למשל, וזה בסדר גמור לבחור ניירות שטופלו כימית אם הם נוחים יותר. תמיד תוכלו לשמור את הציורים בקופסאות המיועדות לכך אם תרצו שיישמרו (על זה אכתוב בבלוג אחר).
משקל הנייר (צפיפות הסיבים)
לרוב משקל הנייר יסומן בחזית בלוק הרישום באותיות gsm.
gsm= grams per square meter
גרם למטר מרובע
ככל שהמספר יהיה גבוה יותר, כך הנייר יהיה עבה יותר, כבד יותר ועמיד יותר. עמיד בפני מה? קיפולים, חומרים שונים שתעבדו איתם (צבעי מים דורשים ניירות עבים), כמות השכבות שתיצרו בעבודה ועוד.
אז מה לבחור?
נייר מדפסת הוא לרוב 80gsm. עובי כזה יכול בכיף להתאים לתרגולים פשוטים.
אך עם הזמן, שווה להתנסות גם בעבודה עם ניירות במשקל 180/150gsm ומעלה לרישום, ובהכרח אם מדובר בעבודות שתרצו שיישמרו לאורך זמן.
למשל, ציורים מוזמנים אני מציירת על נייר במשקל 300gsm.

שימו לה לכיתובים - משקל, טקסטורה וחומציות
טקסטורה - ״השיניים של הנייר״
הטקסטורה של הנייר, מידת הגבשושויות אם תרצו, קשורה לתהליך הכבישה של הנייר (pressing). תהליך הכבישה, אם מתקיים, נעשה על ידי גלילים/צילינדרים לאחר שעיסת הנייר מוזרמת על רצועות רשת. מטרתו של התהליך הוא לייבש את הרצועות.
כאשר נעשה שימוש בחום, הגבשושיות על גבי היריעה משתטחות והתוצאה היא נייר חלק. כאשר לא נעשה שימוש בחום, התוצאה היא נייר גבשושי. ישנם גם ניירות שמופקים ללא שלב הצילינדרים כלל והם נקראים ״ניירות גסים״ (rough paper).
מתי נעדיף ניירות מחוספסים?
יש דרגות שונות של חספוס ותמיד טוב לחוש זאת עם היד. ניירות בדרגת חספוס גבוהה יתאימו לעבודה בצבעי מים משום שהגבשושיות יאפשרו שליטה מסוימת בעבודה וצביעה בפסטלים, משם שהנייר יאפשר עבודה בשכבות כבדות.
ניירות חלקים יתאימו יותר לרישומים ריאליסטיים, משום שהטקסטורה החלקה תאפשר לנו לשלוט טוב יותר בתוצאות שנפיק עם העיפרון.
במילים אחרות, אם תרצו לקבל תוצאות דומות לאלה שלי, אני ממליצה לעבוד עם ניירות במרקם חלק. עם זאת, תמיד שווה לנסות בעצמכםן ולגלות מהי הטקסטורה שהכי מתאימה לכםן ולסגנון שלכםן.
לסיכום, טיפים לרכישת ניירות לרישום/ציור:
אין צורך להשקיע בניירות יקרים ונטולי חומצה/ארכיוניים אם מדובר בתרגול פשוט. שמרו את הניירות היקרים לעבודות סופיות. חפשו את המידע לגבי החומציות של הנייר על גבי העטיפה של בלוק הרישום (Acid free, archival).
התנסו במגוון טקסטורות - אך אם המטרה היא ציור ריאליסטי, כוונו לטקסטורה חלקה יותר של הנייר. המידע לגבי הטקסטורה של הנייר לא תמיד רשומה על גבי הבלוק ולכן שווה לחוש אותו. אך יש שיציינו שמדובר ב-smooth/medium או בסוג הכבישה (זכרו שכבישה חמה, hot press, יוצרת טקסטורה חלקה).
בחרו לתרגול ניירות מעל 80gsm ולעבודות סופיות מעל 180gsm.
גוון הנייר - שימו לב שבניירות צהבהבים מאוד יהיה קצת קשה ליצור תחושה של נקודות אור בולטות משום שהגוון הראשוני אינו בהיר.
מחברת רישום? אם תרכשו מחברת שימו לב שהיא נוחה לעבודה. יש מחברות שהדפים ניתנים לתלישה מהבסיס ויש כאלה עם ספירלה. תתנסו ותבחרו מה שהכי מתאים לכםן.

הניירות החלקים של וינדסור ניוטון - מרקם חלק במשקלים שונים
מקווה שעשיתי קצת סדר :)
תרצו שאכתוב על חומרים נוספים? כתבו לי בפרטי או בתגובות
נתראה בקרוב!
שירן
את הניירות שבתמונות תוכלו למצוא בחנויות ארטא, מי-ארט וקנווס (בכל חנות יש סוגים אחרים).
השבוע עלה לאוויר קורס יסודות ציור הדיוקן המעודכן - את כל הפרטים תמצאו כאן: https://www.shiranhb.com/portrait-for-beginners
Comments